31 Ocak 2018 Ay tutulması

     31Ocak'ta, süper Ay, mavi Ay, kanlı tutulma gibi terimler ile gündemde dikkat çekilmeye çalışılan ve her tutulmada olduğu gibi milyonda bir görüldüğü iddia edilen bir Ay tutulması yaşandı. Tanımlamalar fazla olunca da haliyle insanların ilgisini çekmeyi başardı. Oysa ki bir önceki (01.01.2018) Dolunay'da da süper Ay deniyordu. Tıpkı 04.12.2017 deki Dolunay'a denildiği gibi. Peki neden bu aralar Dolunay sürekli süper olarak adlandırılıyor? Aslında olan Ay'ın yörüngesinden dolayı Dünya'ya olan uzaklığının değişken olması. 1 Ocak'ın son dakikalarında Ay'ın %99.8'i aydınlanmıştı ve bu mesafe 350.500 km civarında idi. Bu mesafe 2018 yılı için Ay'ın bize en yakın olduğu mesafeydi. Aynı zamanda da Ay dolonay evresinde idi. 2017 Aralık ayının 4'ünde ise Ay yine Dolunay evresinde ve Dünya'dan yaklaşık 351.700 km uzaklıktaydı. Bu uzaklıkta 2017 için Dolunay evrensindeki en yakın mesafeydi. Doğal olarak geçen yılın "süperAy"ı olarak adlandırıldı. Güneş ve Ay takvimi arasındaki farklılıktan dolayı Ocak ayının hem başında hem sonunda Dolunay gerekleşince bir de mavi Ay eklendi. 150 yılda, milyon yılda denmesine rağmen birdaha ki mavi Ay hemen önümüzde ki Mart ayında gerçekleşecek aslında:)
     Aşağıda yer alan fotoğrafları 300 mm lens ile çektim. Belirtilen tarihlerde Ay'ın uzaklığının görüntüsüne etkisi bu şekilde idi.





     Terimlerden, tarihlerden bahsedip saatlerce abartılabilir bu tutulmalar. Milyon yılda bir denilerek dikkat çekilse de aslında her yıl genellikle 2 Güneş tutulması ve bundan 15 gün önce veya 15 gün sonra  Ay tutulması gerekleşir.(Ay ve Güneş takvimi arasındaki farklardan dolayı bazen değişkenlik olabiliyor. Tabi yine bir düzen çerçevesinde. Bu yıl örneğin 3 Güneş tutulması olacak.)
     Ay tutulmasına uzaydan bakabilsek nasıl görürdük? Yada Dünya üzerinde her yer de aynı görebilir miydik? Elbetteki bulunulan konuma göre tutulma farklı görünüyor bizlere. Ay doğuş ve batış saatine göre kimi yerde doğarken kimi yerde batarken kimi yerlerde de tam tepedeyken yaşanıyor. Buna bağlı olarak da farklı görüntüler ortaya çıkıyor. Ay tutulması saatinde gündüz olan yerlerde ise malesef gözlenemiyor. Hazırlamış olduğum videoda Uzay'da ve Dünya'da 31.Ocak'ta ki Ay tutulmasının nasıl göründüğünü izleyebilirsiniz.





     31 Ocak'ta Ay doğuşu sırasında hava bulutlu olduğu için  malesef fotoğraf çekemedim. Ay biraz yükseldikten sonra bulutlar dağıldı ancak Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerinden tamamen gitmişti.



31.01.2018 20:13 Kayseri


     Bir sonraki Ay tutulması 28.07.2018 tarihinde. Türkiye'den izlenebilecek. Süper mi olacak derseniz, pek de süper olmayacak:) çünki Ay Dünya'dan yaklaşık 404.000 km uzaklıkta olacak:) Tabiki her tutulmanın kendine özgü bir güzelliği ve farklılığı var. Süper diye reklamı yapılamasa da o akşam Ay ve Mars birbirine oldukça yakın olacakları için farklı görüntüler ortaya çıkacaktır..
    2017 Ağustos ayındaki parçalı Ay tutulmasında çektiğim fotoğraflar için bu bağlantıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar