Ay Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

     Yeniden Merhaba..
     Esasen bir fotoğrafçı olmasam da, bugün, bana en çok sorulan "Ay fotoğrafı ayarları","Ay fotoğrafı nasıl çekilir?" ve "Ay nasıl bu kadar büyük görünüyor?" sorularına değineceğim. 
     Ay fotoğrafı, daha öncede belirttiğim gibi benim fotoğraf çekme konusunda ilk ilgimi çeken konu olmuştu.Daha önceleri gün batımı veya manzara fotoğrafları çeksem de Ay'ın fotoğrafını çekmek bunlara hiç benzemiyordu. Bazı fotoğraflarda Ay'ın binalardan, ağaçlardan daha büyük görünmesi nasıl mümkün olabilir diye bende çok araştırmalar yapmıştım ilk başlarda:)
     Ay fotoğrafı çekerken öncelikle ekipman oldukça önemli. Zoom lens, tripod ve uzaktan kumanda olmassa olmaz.Gün batımına yakın saatlerde özellikle, zoom lens kullanarak elde çekim yapmak netleme açısından çok iyi sonuçlar vermemekte.Tabi karanlıkta tripod olmadan zaten mümkün değil çekim yapmak. Benim kullandığım Nikon D7100 gibi ağır bir makineye sahipseniz netleme daha da dikkat isteyecektir. Netleme yaparken autofocus kullanmak daha net fotoğraf için oldukça önemli. Manuel netlik ayarlamayı alışkanlık edinene kadar tavsiye etmiyorum. Öncelik Ay'ı netlemek olmalı. Etrafındaki, ağaç, yapı vb. nesneleri netlemek Ay'ın fotoğrafta net çıkmamasına sebep olacaktır. 
Ay netlenmiş
Bitkiler netlenmiş


       Yukarıdaki iki fotoğrafta netleme farkı oldukça belirgin bir şekilde anlaşılıyor. Burada akla diyafram değerini artırmak gelebilir elbette. Ancak akşam çekilen Ay fotoğraflarında ışık azlığı nedeniyle bu mümkün olmayacaktır. Gündüz çekilen Ay fotoğraflarında ise diyafram değerini yükselterek net alan derinliğini artırabiliriz. O zaman hem öndeki nesneler, hemde Ay net çıkacaktır. (Şunu da belirtmek istiyorum ki Ay  en düşük diyafram ile çekildiği zaman çok daha net görünüyor fotoğraflarda.) Ufuk çizgisinin yani Ay'ın önünde kalan nesnelerin bize olan uzaklığı da netlemenin bir başka boyutu. Eğer çok yakındaki bir nesne ile Ay'ı ortak bir kareye almak istersek diyaframı ne kadar artırmış olursak olalım yakındaki nesne zoom objektif ile çekildiğinde görüntü bulanıklaşıp neredeyse yok gibi görünecektir.

Ay netlenmiş ama yakındaki çiçekler bulanık, anlaşılmıyor. 


Çiçekler netlenmiş, bu seferde zoom lens kullanılmadığı için ve çiçekler çok yakın olduğu için Ay bulanık ve nerdeyse görünmüyor. 


     Ama ufuk çizgimiz bizden uzakta ise, o  zaman hem Ay hem de nesneler  anlaşılır şekilde olacaktır. Aşağıdaki fotoğraflarda diyafram değeri 5.6 olmasına reğmen Ay ve ufuktaki nesneler net ve anlaşılır biçimde. Ayrıca ufuk çizgisi bizden uzaklaştığı ölçüde nesneler de küçük görünecektir.

     




      Ayfotoğrafı çekerken gündüz ışık fazla olacağı için enstantane değerimiz 1/500 veya daha düşük olmalı. Burada net değer ışık durumuna göre ayarlanmalı. Gece çekim yaparken ise Ay'ı fotoğrafımızda nasıl görmek istediğimize bağlı olarak enstantane değerini ayarlamalıyız. (Tabi buradaki tüm değerleri iso:100 olduğunu kabul ederek belirtiyorum. Iso değerini artırdığımız durumları yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz ) Ay doğuş saati gündüz saaatlerine ne kadar yakın ise enstantane o kadar yüksek hızlı olmalı. Gün batımı saatinde ışık seviyesi sürekli değiştiği için enstantane değeri de her fotoğrafta değişecektir.  Özellikle dolunay çekimi yaparken ışık seviyesi çekim esnasında sürekli azalacaktır. Çekime başladığımızda ilk fotoğrafı yakşalık 1/80 enstantane ile çektiğimizi varsayar isek yarım saat sonraki fotoğrafta bu değer 1/5 e kadar yavaşlayacaktır. 
04-10-2017 18:02 / f:5.6 exp:1/200 iso:100


04-10-2017 18:18 / f:5.6 exp:1/80 iso:100

      Yukarıda ki fotoğraflarda Güneş henüz batmamış. Aşağıdaki fotoğraflarda ise Güneş batışının üzerinden 10-15 dk geçmiş. Burada iso artırdığımız zaman Ay ile birlikte yeryüzününde fotoğrafımızda çıkmasını sağlamış oluyoruz. Iso değerini artırmasaydık sadece Ay parlak bir şekilde görünecek ama yapılar ve ağaçlar tamamen siyah bir siluet şeklinde çıkacaktı fotoğrafta. 


20-07-2016  19:28  / f:5.6 exp:1/4 iso:400  


20-07-2016  19:29  / f:5.6 exp:1/2  iso:400 


     Hava tamamen karardırktan sonra net bir Ay fotoğrafı çekmek istiyorsak eğer o zaman yine iso değerini 100 de tutarak enstantaneyi 1/200 ile 1/400 (Ay'ın Dünya'ya olan  yakınlığına göre aydınlık seviyesi değiştiği için)  değerleri arasında uygun olan değerde çekilmeliyiz.

02-12-2017 18:41 /f:5.6 exp:1/250 iso:100

30-08-2017 19:20 f:5.6 exp:1/160 iso:100

07-10-2017 23:18  f:5.6 exp:1/320 iso:100

02-03-2018 00:17 f:5.6 exp.1/1000 iso:250

     Bu dört fotoğraf tamamen karanlık olan saatlerde ve Ay tepedeyken çekildi. Ay ve Dünya sürekli hareket halinde olduğu için Ay'ı ne kadar hızlı çekersek o kadar net görüntü elde etmiş oluruz. Son fotoğrafta bu amaçla iso 250 değerinde kullanılmıştır. Bu sayede pozlama süresi 1/1000 saniyeye düşürülmüştür. 

     Son olarak da Ay'ı çok parlak nasıl çekebiliriz bundan behsetmek istiyorum. Diyelim ki Dolunay doğdu ve yarım saat içinde yükseldi... Yavaş yavaş parlaklığı artsa da sarı ışığı halen baskın durumda olacaktır. Karşınızda belki Ay ışığı  ile birlikte fotoğraflamak istediğiniz bir manzara bulunuyor. O zaman manzarayı gece karanlığında görebilmek için daha farklı ayarlar kullanacağız. Bir nevi uzun pozlama yapacağız. Ama süreyi yinede 1-2 saniyeden uzun tutmamalıyız ki Ay'ın hareketi fotoğrafa çizgi şeklinde yansımasın. Bu yüzden iso değerini artırmak da gerekebilir.
03-12-2017 17:57 / F:5.6 exp:1sn iso:800

     Ay fotoğrafı ile ilgili önerilerimi şöyle bir toparlarsak;
*Tripod, uzaktan kumanda olmassa olmaz ekipmanlarımız.(Net fotoğraf için)
*Zoom lens (daha çok ayrıntı görmek için)
*Diyafram değeri en açık değerde kullanılmalı. (Tam tersi durumları yukarıda belirttim)
*Iso en düşük değerde kullanılmalı (Yüksek olması gereken durumları yukarıda belirttim)
*Enstantaneyi çekim saatindeki ışık durumuna göre ve çekmek istediğimiz fotoğrafa göre belirliyoruz.
*Otomatik netleme ile Ay'ı mutlaka netlemeliyiz. Bir kez netleyip makineyi tripoda sabitledikten sonra otomatik netlemeyi kapatıp aynı ayarla çekime devam edebiliriz. Yinede arada netliği kontrol etmekte fayda var.

      "Hilal" ve "eartshine ile aydınlanan Ay" fotoğraflarını da başka bir yazıda anlatacağım. Umarım anlaşılır bir yazı olmuştur:) Değişik zamanlarda çekilmiş Ay fotoğrafları örnekleri için instagram sayfamı ziyaret edebilirsiniz.  Bulutların gökyüzü fotoğraflarına engel olmayacağı günler diliyorum...


betul_turksoy




Yorumlar