Neowise (C2020 F3) Kuyruklu Yıldızı fotoğrafı nasıl çekilir?

     Bugünlerde hem astronomi meraklılarını hem de astronomi ile ilgilenmeyen insanları, güzelliği ile etkileyecek bir gök cismi dünyamızın yakınlarından geçmekte. Bu heyecanı yaşatan, 2020 Mart ayında Neowise teleskobu tarafından keşfedilen ve son günlerde Güneş'e yaklaştıkça parlaklığı artan, aynı zamanda da şimdilik çekirdeği parçalanmadan yörüngesinde ilerleyen Neowise C2020 F3 kuyruklu yıldızı.

     Hale-Bopp, ilk gördüğüm kuyruklu yıldızdı.1996 yılında kuzeybatı ufkunda sürekli göründüğünü hatırlıyorum. Çıplak gözle kuyruğu rahatlıkla görünen, parlak bir kuyruklu yıldızdı. O zamanlar astronomi merakım vardı ama astrofotoğraf çekebilmek için oldukça küçüktüm:) Astrofotoğrafçılık ile uğraştığım son dört yıl içinde ise, Comet 21P/Giacobini Zinner ve 46p/Wirtanen Kuyruklu yıldızlarını gözlem ve fotoğraflarını çekme şansım oldu Comet 21P sadece uzun pozlama ile fotoğraflarda görünmekteydi. Wirtanen ise çıplak gözle görünmesine rağmen kuyruğu tam olarak seçilmiyordu.

Wirtanen Kuyruklu Yıldızı


    Temmuz başlarında Neowise kuyruklu yıldızının parlaklığının artması ile birlikte astronomi ile ilgilenenler arasında da popülerliği arttı. Bir kaç gün önce takip ettiğim gökyüzü sitelerinden birinde parlaklığının oldukça arttığını okudum ve heyecandan neredeyse uyumadan sabah saatlerinde fotoğraf çekimi için hazırlandım. Neowise'in olduğu yöne doğru kamerayı çevirir çevirmez onu gördüm. İnanılmazdı. Işıltılı kuyruğu ile çıplak gözle de belli belirsiz farkediliyordu. Gerçekten heyecanlı bir andı, hem astrofotoğrafçı olan Betül Türksoy için, hem de dünya üzerindeki insanlardan biri olan Betül Türksoy için:) 
 


     Bir süre daha gökyüzünde süzülecek olan Neowise, şu sıralar en parlak olduğu günlerde. Aslında Güneş'e yaklaşınca çekirdeğinin parçalanmamış olması ve parlaklığının artması ile birlikte, amatör ve profesyonel tüm gökyüzü fotoğrafçıları için cezbedici bir hedef oldu. 
     O zaman bir de bu kuyruklu yıldızı gökyüzünde nasıl bulacağımıza ve nasıl fotoğraflayacağımıza değinelim.İlk olarak Neowise Güneş'e çok yakın olduğu için, şu an gözlem saatlerimiz kısıtlı. mümkün olduğunca ilk doğduğu saatlerden itibaren gözlem yapmak süreyi artıracaktır. Ancak ufka yakın olacağı için bu aslında pek de kolay sayılmaz. Çoğu zaman ufukta bulunan sis, pus, bulutlar ve atmosferimiz ilk 15-20 dakika görüşü oldukça azaltmaktadır. Saat 03:30 civarında doğmaya başlayan kuyruklu yıldızı, 03:50-04:00 sularında nispeten daha rahat görebiliriz.Bu ilk 5-10 dakika içinde karanlık bir yerde iseniz, çıplak  gözle görme ihtimaliniz de var demektir. Çünkü sonrasında hava hızla aydınlanıyor ve (Kayseri için) 04:30 gibi artık görmek zorlaşıyor. 
     Peki nereye bakacağız? Sabahları doğuya baktığınızda oldukça parlak olan Venüs hemen dikkatimizi çekecektir. Venüs'ün Kuzeyinde, Venüs kadar olmasa da belirgin bir yıldız olan Capella'yı görürüz. Capella kuzeydoğuda, hemen hemen Güneş'in doğacağı noktanın üst hizası gibi bir yerde bulunmaktadır. Capella ile yer arasında kalan bölgenin yaklaşık ortalarında hedefimiz olan kuyruklu yıldız Neowise'yi görebiliriz.

     Şehirde, ışıkların arasında ve aydınlanmaya başlayan gökyüzünde, çıplak gözle görmekte zorlanabiliriz. Bunun için ben şöyle bir yöntem tavsiye ediyorum; İlk etapta fotoğraf makinemize odak uzaklığı crop sensörlü makineler için 50-55 mm, full frame makineler için 85 mm gibi bir lens kullanıp, Capella ve yeryüzünü kadraja alacak bir kare çekmek, Neowise'in yerini çekilen fotoğraf üzerinde rahatlıkla görmenizi sağlayacaktır. Bunun için elbetteki çekim saatinde aydınlık sürekli değiştiği için ayarlar da sürekli değişmekle birlikte, yaklaşık olarak 1 saniye pozlama, f/ 3.5 - 4 , iso 320-400 gibi değerleri kullanabilirsiniz. Sonrasında çektiğiniz kareye makine ekranından bakarak, pozlamayı net olarak ayarlayabilirsiniz. Capella ve Yer arasında kalan alanda bir miktar yakınlaştırma yaparak, daha sonrasında dürbün, teleskop veya zoom lens ile hedefimizi daha çabuk bulabiliriz.
     Neowise, 13 Temmuz sabahına kadar parlaklığı biraz azalarak (en azından şu an tahminler parlaklığının azalacağı yönünde) gözlenebilir konumda olacak, 11-12 temmuzdan sonra ise yavaş yavaş akşamları gün batımından sonra kuzeybatıda görünmeye başlayacak. Parlaklığı yavas yavas azalarak Eylül ayına kadar görüneceği tahmin ediliyor.



     Güneş etrafındaki yörüngesinde ilerlerken, 23 Temmuz tarihinde Dünya'ya en yakın olacağı konumdan geçecek ve Güneş sisteminin en uzak noktalarına doğru, turu neredeyse 6800 yıl sürecek  yolculuğuna devam edecek. Tabi çekim kuvvetlerinden etkilenmeden gidebildiği ölçüde...
     Umarım bu tavsiyeler, kuyruklu yıldızı görebilmeniz ve fotoğrafını çekebilmeniz konusunda size yardımcı olur. Eğer bu şekilde çektiğiniz fotoğraflarınız olursa Instagram hesabımdan ( betul_turksoy ) bana iletebilirsiniz. Günlük olarak gökyüzü ve yeryüzü fotoğraflarımı Instagram ve Twitter hesaplarımdan takip edebilirsiniz. Gözlem konusunda herkese bol şans diliyorum, yeni yazılarda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.











Blogumda ve sosyal medya hesaplarımda bulunan fotoğtaf, video ve yazıların her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. 

Yorumlar

  1. kayseri'de çıplak gözle görmek için önerdiğiniz bir yer var mı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder